Enskilda vägar - Presentation
På denna sida är vår avsikt att förklara i allmänhet vad en Samfällighetsförening är för något. Du kommer även att finna en del av alla de blanketter som en samfällighetsföreningen kan ha nytta av.
Begreppet ”vägförening” lever fortfarande kvar även om nuvarande lagstiftning innebär att en ”vägförening” är en Samfällighetsförening, under förutsättning att Lantmäteriet bildat gemensamhetsanläggningen vid en förrättning med stöd av anläggningslagen och så skedde för Nällevikens samfällighetsförening 1984-08-31.
Bildandet av sådan gemensamhetsanläggning innebär en för framtiden bestående samverkan mellan flera fastigheter för förvaltning av anläggningar och mark för gemensamt nyttjande. I vårt fall gäller det förvaltning av Nälleviksvägen med tillhörande skyltar, dikningar, brevlådor och liknande. I andra fall kan en samfällighetsförening lika gärna förvalta vatten- och avloppsanläggningar, lekplatser och sophus med mera.
Genom bildandet av en gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen blir samverkan med grannfastigheterna ordnad på ett rättsligt bindande sätt och delägarna får bland annat klart för sig vilka fastigheter som ska ingå i gemenskapen, vilka skyldigheter de har att bidra till olika kostnader, vilka behov som ska lösas gemensamt.
Stadgar och ändringar
Föreningens stadgar är lika med Lantmäteriets normalstadgar. Det som är unikt för föreningen anges med blå kursiv stil under fliken ”Stadgar” här på hemsidan. Vid stadgeändring ska en registreringsavgift på 600 kronor betalas in till Lantmäteriets plusgiro 1 56 73-7 innan registrering utförs.
Styrelsen
Aktualiteten på samfällighetsföreningsregistret styrs av datum för föreningsstämman (årsmötet). Därför ska styrelsen efter varje föreningsstämma rapportera in uppgifter till Lantmäteriet. Detta gäller även om inga ändringar skett. Registret uppdateras därefter med det nya datumet och eventuella ändringar.
Kom igångkurs
Lantmäteriet erbjuder en så kallad "Kom igångkurs", som är speciellt framtagen för samfällighetsstyrelser. Som styrelseledamot i en samfällighetsförening behövs vissa grundläggande kunskaper. Kursen vänder sig till blivande och befintliga styrelsemedlemmar i samfällighetsföreningar. Kursen behandlar det som är viktigast att veta när man förvaltar en gemensamhetsanläggning genom en samfällighetsförening. För ytterligare information om kursen, kontakta det lokala lantmäterikontoret.
Kursen tar bland annat upp:
· Föreningens ändamål och status.
· Stadgarnas innehåll och betydelse.
· Styrelsens uppgifter.
· Förberedelser och genomförande av stämma.
· Olika sätt att fatta beslut.
· Genomförande av uttaxering
Kursansvarig: Helén Lenman, telefon 08-709 56 27. helen.lenman@lm.se
Kurslängd: Ca 3 timmar eller efter överenkommelse.
Kurstillfällen: Datum och ort enligt överenskommelse.
Se även länk -> Mer om samfällighetsföreningar eller Vägföreningar eller Enskilda vägar där det finns information om vad som ingår i ansvarsområdet för samfällighetsföreningar som förvaltar enskilda vägar.
Förvaltningsfrågor
Hur en gemensamhetsanläggning ska skötas är reglerat i lagen om förvaltning av samfälligheter, SFL, (SFS 1973:1150).
Med hjälp av bestämmelserna i denna lag kan en gemensamhetsanläggning skötas på ett effektivt sätt. Styrelse och Ordförande utses på den årliga stämman och därefter konstituerar styrelsen sig själv.
Vid förvaltning av en gemensamhetsanläggning uppkommer normalt kostnader för utförande, drift såsom snöskottning, dikning, kantklippning samt förnyelse av vägen (asfalteringsarbeten). Andra utgifter är kostnader för exempelvis kallelser, sammanträden, arvoden och försäkringar. Se även länk -> Ekonomi och försäkringsfrågor
Litteraturtips: Österberg, T. (2010). Samfälligheter. Handbok för samfällighetsföreningar (10:e uppl.). Stockholm: Norstedts Juridik. ISBN 978-91-39-11107-8.
Lundén, B. (2008). Samfälligheter. Praktisk handbok om skatt, ekonomi & juridik (5:e uppl.). Näsviken: Björn Lundén Information. ISBN 978-91-7027-554-8.
Se även länk ->Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) och Villaägarnas Riksförbund